woensdag 7 oktober 2015

Koester Multinational

Chrysanten zijn lang houdbaar en goed te verwerken in mengboeketten en hebben belangrijke pluspunten voor de consument en de handel. Dat weet Cees Dekker uit Hensbroek als geen ander. 
Dat weet Cees Dekker uit Hensbroek als geen ander. Zijn bedrijf Dekker Chrysanten aan de Julianaweg in Hensbroek is uitgegroeid tot een multinational met vestigingen in Tanzania, Bolivia en Colombia. Dekker vliegt de hele wereld over, maar de bakermat is en blijft Hensbroek waar zijn succes ooit begon met de veredeling van de Mabida. Deze chrysant, vernoemd naar de koosnaam van Nelson Mandela, is doorontwikkeld tot het paradepaard van het bedrijf. Tien jaar geleden werden er nog 50.000 stelen per week geoogst en daar is een nulletje bijgekomen, 500.000 per week. Het zou Dekker niet verbazen als dat aantal oploopt naar 700.000 stelen per week. Duizelingwekkende getallen, beseft de 61-jarige directeur.
Veredeling   
                                               
Terwijl de Mabida min of meer bij toeval werd ontdekt. ,,We wilden bij het veredelen op iets anders uitkomen dat de traditionele chrysant. Op een gegeven moment kwamen we op een product uit van maar twee centimeter doorsnede en dat zag er leuk uit. Je probeert iets en soms pakt het goed uit. Wijzelf kunnen het wel mooi vinden, maar de vraag is hoe de handel daar op reageert. Nou, de markt heeft deze bloem enthousiast opgepakt en toen zijn we doorgegaan op de ingeslagen weg en meer aanverwante bloemen ontwikkeld."
Ongemerkt heeft de chrysant zich in de wereldtop gemeld. Het is na de roos de tweede snijbloem en Dekker behoort tot de vier grootste spelers die chrysanten onder eigen licentie teelt.
Inmiddels is het gehele kleurenspectrum beschikbaar; wit, groen, crème, geel, oranje, roze, paars en rood. Dat levert schitterende en vooral gevarieerde creaties op, weet Dekker. ,,Dat is de kracht van de chrysant. Ze zijn aantrekkelijk voor bloemisten, omdat ze zo goed in mengboeketten passen. Er is altijd wel een kleur die voegt."
Wie had dit ooit kunnen denken? Zijn vader Piet begon als vrachtvaarder en moest zijn werkzaamheden staken vanwege de ruilverkaveling. Senior werd tuinder en teelde kool en aardappelen. In 1959 bouwde hij zijn eerste kasje van vijfhonderd vierkante meter waar hij tomaten en komkommers oogstte. Enkele jaren later was diens zoon Niek (Cees’ broer) een van de eerste bloementelers die erin slaagde chrysanten jaarrond te produceren. ,,Hij kwam in maart met chrysanten op de veiling. Ze vroegen hem of hij niet een beetje in de war was’’, glimlacht Dekker ruim vijftig jaar later.
Met de vooruitziende blik van grondlegger Niek als basis stuwde Cees Dekker het bedrijf voort in de vaart der volkeren, want reeds in 1970 was hij een van de grootste chrysantentelers en in 1980 startte hij zijn eigen vermeerdering en sindsdien heeft Dekker de regie volledig in eigen hand genomen. Het resultaat is een florerend bedrijf met internationale allure. Maar met de Noord-Hollandse nuchterheid en degelijkheid die ook de West-Fries Dekker zo eigeAn is. Hier geen opgetuigde public relations afdelingen of marmerend ontvangsthallen. Aan de Julianaweg overheerst de bescheidenheid. Geen tierelantijnen of overdreven pracht en praal. Die bewaart Dekker voor in de verse bossen die hij bij gelegenheid uitbundig in zijn armen houdt.



 bron NHD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten